Hel eller halvförsäkring? Se till att välja rätt
När det är dags att försäkra din bil står du inför valet mellan hel- och halvförsäkring. Men vad betyder det egentligen, och vad är bäst för just dig? I den här artikeln går vi igenom skillnaderna, så att du kan göra ett tryggt och välgrundat val som passar dina behov och din plånbok.
Trafikförsäkring
Vi börjar med att skriva om trafikförsäkringen. En trafikförsäkring är den mest grundläggande formen av bilförsäkring och är obligatorisk enligt lag för alla registrerade fordon i Sverige. Den täcker skador som du orsakar på andra personer, deras fordon eller egendom i en olycka. Däremot täcker den inte skador på din egen bil vid en olycka, stöld eller skadegörelse, det gör vagnskadeförsäkringen istället.
Det kan vara ett bra alternativ att endast ha trafikförsäkring om du äger en äldre bil som inte har så högt marknadsvärde, runt 5000 – 10.000kr. Detta eftersom att reparationen vid olycka förmodligen kommer kosta mer än vad själva bilen är värd.
Vad kostar en trafikförsäkring?
En trafikförsäkring är den billigaste försäkringsnivån då den har lägst täckning. Hos Hedvig har vi funnit det billigaste exempelpriset med en premie på 149kr per månad.
Halvförsäkring
En halvförsäkring är ett mellanalternativ mellan trafikförsäkring och helförsäkring. Den ger ett bredare skydd än trafikförsäkringen, men täcker inte vagnskada vilket en helförsäkring gör. Den primära skillnaden mellan halv och helförsäkring är vagnskadeförsäkringen som täcker skador på din egna bil som du själv orsakar.
Tips: Har du en ny bil med vagnskadegaranti aktiv så räcker det med en halvförsäkring de första 3 åren. Betala inte för vagnskadeförsäkring i onödan när du redan är försäkrad för vagnskada.
Men en halvförsäkring täcker mycket annat, som:
En halvförsäkring har generellt en premie på 300 – 600kr per månad.
När passar det med en halvförsäkring?
En halvförsäkring passar bra för dig med en ny bil som fortfarande har vagnskadegarantin aktiv. Även för dig som har en värdefull bil mellan, t.ex. 30 000 – 150 000kr. Då är det värt att skydda den mot stöld, brand och maskinskador, men inte så dyr att du nödvändigtvis behöver betala för full täckning med helförsäkring.
Har du kvar maskinskadeförsäkringen så är en halvförsäkring ett bra val då den täcker dyra reparationer för viktiga komponenter som motor och elektronik, vilket är särskilt fördelaktigt för bilar som är mellan 3 och 10 år gamla.
Fördelar
Nackdelar
Helförsäkring
En helförsäkring är det mest omfattande skyddet du kan ha för din bil. Den ger dig samma täckning som en halvförsäkring, men har vagnskadeförsäkring som täcker skador på din egen bil även om olyckan är ditt eget fel. Det gör helförsäkring till ett bra val för dig som vill ha ett komplett skydd för bilen, oavsett vad som händer.
Vad täcker en helförsäkring?
Helförsäkring omfattar allt som ingår i en halvförsäkring och trafikförsäkring, plus ett extra skydd för skador på din bil. Här är vad som vanligtvis ingår:
Helförsäkring är ofta ett bra val för nyare bilar, eller bilar med ett högre marknadsvärde. Om du har en bil som är värd mer än 100 000 kronor och uppåt är det ofta klokt att investera i helförsäkring för att skydda den mot alla möjliga typer av skador, inklusive vagnskador.
Fördelar
Nackdelar
Skillnaden mellan hel och halvförsäkring
Den största skillnaden mellan hel och halvförsäkring är att helförsäkringen täcker vagnskada vilket halv inte gör. Vagnskada täcker skador på din bil vid en trafikolycka, även om du själv har orsakat de. Priset är också en stor skillnad där halvförsäkringen har en premie mellan 300 – 600kr per månad och helförsäkringen 500 – 1000kr.

Tips på hur du väljer rätt försäkringsnivå
1. Jämför försäkringsbolag och deras erbjudanden
Försäkringsbolag kan skilja sig mycket i pris och vad som ingår i deras försäkringar. Ta dig tid att jämföra olika bilförsäkringar och läs noga igenom villkoren. Vissa försäkringar kan ha bättre skydd för exempelvis maskinskador, medan andra kanske erbjuder lägre självrisker vid glasskador. Att göra en grundlig jämförelse kan hjälpa dig att få bäst skydd till lägsta pris.
2. Överväg bilens värde och om helförsäkring är värt det
Bilens marknadsvärde är en viktig faktor när du väljer försäkring. Om din bil är värd mer än cirka 100 000 kr kan det vara värt att betala för en helförsäkring, eftersom den täcker skador på din egen bil. Men om din bil har tappat mycket i värde kan det vara mer kostnadseffektivt att välja en halvförsäkring eller till och med bara trafikförsäkring.
3. Självrisker och dolda kostnader?
När du väljer försäkring, kom ihåg att titta på självriskerna. En låg premie kan verka fördelaktig, men om självrisken är hög kan det bli dyrt om du råkar ut för en olycka. Kontrollera också om det finns dolda kostnader, såsom avgifter för tilläggstjänster eller högre självrisker vid specifika skador, till exempel glas- eller maskinskador.
Sammanfattning
När du ska försäkra din bil står du inför valet mellan hel- och halvförsäkring, och det är viktigt att förstå vad dessa försäkringsnivåer innebär för att göra ett val som passar just dina behov och din ekonomi. Vi på Försäkradbil hoppas denna artikel hjälpt dig på vägen till en ny bilförsäkring!

Skriven av: Markus Ståhl
Senast uppdaterad: 2024-09-23